top of page
Obrázek autoramonikapalkova

22. duben - DEN ZEMĚ


Určitě jste to už také zaznamenali - Den Země, který má širokou veřejnost upozornit na ekologické hrozby pro naši planetu a rostliny a živočichy, kteří ji obývají. Všimli jste si třeba, kolik ubylo hmyzu? Dřív (a není to opravdu tak dávno, bohužel) bylo na zahradách a polích k vidění stovky a stovky motýlů, ale teď aby člověk pohledal aspoň dva bělásky....




Povídáme si s Vámi o tom všem, když zavítáte k nám do sklepa na pohárek. O tom, proč je důležitá zdravá a pórovitá půda, proč máme ve vinicích vysázené různé bylinky a ne černý úhor, proč je důležitá biodiverzita nejen ve vinicích, ale v celém přírodním ekosystému. Že v přírodě chybí spousta vody a spousta důležitého deště jen steče po povrchu a nadělá více škody než užitku. Že chybí mokřady, remízky, úkryty pro zvěř a dravce... Že ze zahrad mizí ovocné stromy a keře, které poskytovaly potravu různým druhům ptáků a dalším živočichům. Ubývají původní druhy, ale o to více se v přírodě vyskytují nové a invazivní rostliny i živočichové.


Zdravá půda je základ. Základ všeho. Potřebujeme zdravou půdu plnou života a mikroorganismů, abychom dokázali vypěstovat rostliny. Rostliny produkují kyslík, který je pro nás - všechny živé tvory - opravdu životně důležitý.



Dám Vám tu dva odkazy na dvě kraťoučká videa (2 a 4 minuty), na která určitě mrkněte, je to moc zajímavé. :-)


1) Vznik a smysl půdy (2 minuty)



2) Ohrožení půdy (4 minuty)




Chtěla bych touto cestou poprosit vás (nás :-) ) všechny, abychom každý zkusili pro naši planetu nebo aspoň ten kousek Země, na kterém žijeme, udělat o malinký kousek víc, než je nezbytně nutné. Myslím si totiž, že když každý z nás udělá aspoň trošku pro to, aby se nám tu lépe žilo, výsledný efekt bude mnohem větší. :-) :-) Samozřejmě tím nemyslím, abyste se řetězem přivázali k uhelné elektrárně a neodvázali se, dokud ze světa nezmizí všechen plastový odpad.... (ikdyž.... :-) :-) )



Ale co třeba udělat můžeme:


+ My s dětmi třeba na vycházkách sbíráme odpadky. Děláme to tak pořád, na skoro každé vycházce. :-)

+ Snažíme se kupovat lokální výrobky, aby k nám jídlo a další věci nemuselo cestovat přes půl světa.

+ Spoustu věcí koupíme na bazárku a snažíme se věcem dávat nový život.

+ Používáme věci opakovaně a snažíme se vyvarovat věcem na jedno použití.


Máte třeba další tipy, co dělat lépe pro přírodu a místo, na kterém společně žijeme? Budeme moc rádi, pokud je napíšete do komentářů.




18 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

コメント


bottom of page